Het belang van bewegen.

Gepubliceerd op 25 april 2018 om 09:57

Naast gezond eten is bewegen ook heel erg belangrijk.

De combinatie van bewegen en een goed voedingspatroon blijkt goed te werken bij mensen met overgewicht.

Als de energieopname lager is dan het energieverbruik val je af. Zodra je je voedingspatroon aanpast verlaag je de energieopname maar vaak blijft het energieverbruik hetzelfde. 

2 redenen om naast het aanpassen van het voedingspatroon ook te gaan bewegen.

  1. Gelukkig.Sporten/ bewegen heeft een positief effect op de geest. Fitte mensen hebben een beter reactievermogen, leervermogen en geheugen.Tijdens het sporten maakt het lichaam verschillende 'happy' stofjes aan. Bewezen is dat mensen na het sporten minder last hebben van angsten en depressie's.

  2. Gezond.Sporten houdt het lichaam soepel, verbeterd de weerstand en het verhoogd de stofwisseling. Om profijt te hebben van deze voordelen hoef je echt geen topsporter te zijn.Pak wat vaker de trap, maak een Lunchwandeling, doe de boodschappen op de fiets, alle kleine beetjes helpen.Dit positieve effect bereik je al met 30/45 minuten bewegen per dag.Lekker veel bewegen dus.

 

Sporten.

mensen vragen zich vaak af wat nu de beste sport is.

Moet ik spieren op bouwen en aan krachttraining zoals fitness doen of moet ik calorieën verbranden met een duursport zoals hardlopen of fietsen?

Cardio / duursport.

Met cardio/duursport verhoog je het uithoudingsvermogen.

Het is goed voor je hart en bloedvaten, verlaagt het cholesterol  en het verlaagt de bloeddruk.

Met duursport (hardlopen, fietsen, roeien ) verbrand je voornamelijk calorieën. Je lichaam zet het glycogeen dat is opgeslagen in de spieren weer om in brandstof (glucose).

Wil je vet verbranden met duursport is het belangrijk om met een lage hartslag te trainen voor minimaal een uur.

Met een hoge hartslag spreekt het lichaam de glycogeen (glucose) voorraden aan, train je met een lage hartslag gaat je lichaam zuinig om met zijn energievoorraad (glycogeen) en spreekt het lichaam de vetvoorraden aan.

Krachttraining.

Spieren opbouwen met fitness.

Maar spieren wegen toch zwaarder dan vet? Dit klopt inderdaad. Maar spieren verbranden in rust ook meer energie.

We hebben allemaal een rustmetabolisme dit is het aantal calorieën/energie die je lichaam nodig heeft voor alle inwendige processen. Dit is voor iedereen verschillend en kun je uit laten rekenen op de sportschool of bij een gewichtsconsulente ook zijn er allemaal rekenformule's op internet te vinden.

Iemand met meer spiermassa heeft een hoger rustmetabolisme dan iemand met een hoger vetpercentage.

In vetweefsel vindt bijna geen verbranding plaats.

Met krachttraining verbrand je nauwelijks calorieën maar op den duur verbeter je dus je metabolisme aanzienlijk.

 

Maar wat is dan uiteindelijk beter?

Dit hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke doel. Als je graag een halve marathon wilt lopen bereik je dit niet door alleen maar krachttraining te doen.Wil je een sterker strakker lichaam bereik je dit niet door alleen maar duursport te beoefenen.

Eigenlijk is een combinatie van beide ideaal.

Maar het allerbelangrijkste is dat je een sport kiest die bij je past. Zo krijg je er meer plezier in en houdt je het langer vol.

Uiteindelijk draagt elke vorm van lichaamsbeweging bij aan gewichtsverlies.