top of page

E- nummers

E- nummers/ additieven wat zijn het precies, en zijn ze nou wel of niet schadelijk voor onze gezondheid?


E- nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan ons voedsel om de eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Denk aan geur, kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen. De E- nummers zijn ooit bedacht om de consument duidelijk te maken dat deze stoffen goedgekeurd zijn door de EU. E- nummers kunnen kunstmatig worden gemaakt in de fabriek of uit de natuur worden gewonnen denk aan de natuurlijke smaakversterkers in tomaat of champignon of kleurstof.


Eigenlijk word het toevoegen van bepaalde stoffen/producten om de kwaliteit van voedsel te verbeteren al heel lang gebruikt. Het inleggen van groente in azijn (E260) om de houdbaarheid te verbeteren bijvoorbeeld of melkzuur(E270) toevoegen aan yoghurt.

Ook vitamine C (E300) wordt vaak toegevoegd aan producten.


Voordat additieven toegevoegd mogen worden aan ons voedsel worden ze uitgebreid getest.

Additieven behoren tot de best onderzochte stoffen in onze voeding. Elke toepassing wordt onderzocht en ook wordt er gekeken naar de maximale dosering elke stof die goedgekeurd is krijgt een E- nummer.


Zijn ze schadelijk voor de gezondheid?


Nee. Als ze schadelijk zouden zijn voor onze gezondheid mochten ze ook niet toegevoegd worden aan ons voedsel. Ze komen voor in allerlei verschillende vormen en maten.Veel producten bevatten E- nummers om de houdbaarheid, smaak, kleur etc. te verbeteren. Natuurlijk zijn er E-nummers waar niet iedereen even goed op reageert en dat er bijwerkingen van bekend zijn is ook niet gek want het zijn de meest gecontroleerde/ onderzochte stoffen die er bestaan.

En natuurlijk zijn sommige mensen allergisch voor bepaalde E- nummers. Maar om nou te zeggen dat alle E- nummers slecht voor je zijn... nee. Neem bijvoorbeeld benzoëzuur dat heeft een slechte naam.. maar cranberry's bevatten van nature heel veel benzoëzuur en deze hebben geen slechte naam.


En zoetstoffen?


Zoetstoffen worden toegevoegd aan producten ter vervangen van suiker. ze bevatten heel weinig calorieën. Het vervangen van suiker door zoetstoffen helpt je om minder calorieën binnen te krijgen. Af en toe een glas frisdrank met zoetstof is dus zeker niet schadelijk voor de gezondheid zolang je er geen liters per dag van drinkt. De onderzoeken over aspartaam en het ontstaan van kanker heeft nooit voldoende wetenschappelijk bewijs opgeleverd.Mijn advies


We weten nu dat zoetstoffen en E- nummers niet direct schadelijk zijn voor onze gezondheid. Toch zou ik adviseren om zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten en te drinken. Laat de kant en klare sauzen in pot of kruidenmixen in pakjes en zakjes zoveel mogelijk staan, drink niet teveel light frisdrank of bewerkte zuivelproducten.


Aardbeien yoghurt? Eet liever gewone yoghurt met echte aardbeien.

Pastasaus uit pot? Maak hem lekker zelf met echte tomaten.

Oké het is soms iets meer werk.. maar het smaakt echt zoveel beter!


En echt je bent geen ontaarde moeder als je je kind een keer een glaasje Slimpie geeft of als je zelf een keer een cola light drinkt en nee het is ook geen ramp als je een keer een saus uit pot verkiest boven je eigen zelfgemaakte pastasaus.


Balans dat is waar alles om draait!

Comments


bottom of page